“Uldne bagtanker”

2. kapitel i Dyne-eventyret:“Uldne bagtanker”

Julie undersøgte, som mangeårig vegetar og deltidsveganer, for nogle år siden, dyner lavet af naturmaterialet kapok.

Man kan læse så meget dårligt om dun-industrien og behandlingen af dyrene, så derfor kastede hun sig ud i en undersøgelse af alternativer. Kapok dyner var ikke helt så udbredt dengang som det er i dag, så springet til en Kapok dyne virkede langt, også selvom den var økologisk og dyrevenlig. Vi kunne dog ikke helt bestemme os for om vi skulle tage springet og forsøge os med en alternativ dyne, så valget faldt alligevel på en dundyne. Økologisk vel at mærke.

Ikke helt i mål.

Da Julie og jeg mødtes, var jeg meget begejstret for dobbeltdynekonceptet – der jo er vildt hyggeligt, men vi er ofte endt med, at jeg har haft det alt for varmt og Julie har frosset. Det har resulteret i et frustreret test-hold, hvor vi ofte er endt enten i hver vores del af sengen, hvilket jo ikke er særligt hyggeligt, eller lidt mere optimalt; tænderklaprende i en sammenkrøllet bunke i midten af sengen med mange afbrudte søvntimer.

Derfor begyndte jeg selv (Henrik) i december 2017 at undersøge markedet for dyner, der måske kunne afhjælpe problemet. Det ledte os igen til kapokken, men en tilfældig telefonsamtale med Cocoon Company resulterede i, at vi også fik øjnene op for ulddyner. Modsat dyndyner kommer ulden fra glade får. De barberes og fortsætter gladeligt livet – deres hår rives ikke ud, som dynefremstillingen nødvendiggør, hvis valget falder på de fjerfyldte dyrevenner. Jeg (Henrik) er vokset op med får hos min far, så tanken om et bæredygtigt og etisk forsvarligt produkt talte også meget til mig og min samvittighed.

Hvorfor overhovedet lede efter økologiske, eller allergivenlige sengeprodukter i stedet for blot at gå i Jysk? 

Med et enormt udbud af dyner og dynetyper kan det være fristende blot at lukke øjnene og tage et stress-valg på et tidspunkt. Man mødes af et uoverskueligt forbrugslandskab af mærkninger og standarder med f.eks. øko-texs minimumskrav til tekstilers indholdsstoffer sidst i produktionskæden, som virksomhederne skal overholde. Ikke nødvendigvis en miljø-, eller arbejdsmiljømæssig garanti (f.eks. Øko-tex opererer med flere forskellige mærkningsordninger, som alle står for noget forskelligt. Det vil sige: Mere research, arbejde og i sidste ende tilfældige panikvalg – sikkert stærkt influeret af en ivrig tale fra en overbevisende salgsassistentet – ofte uden egentlig kendskab til og viden om produktionsled, arbejdsvilkår, miljø og så videre.

Producenter af dundyner holder i øvrigt mere eller mindre øje med, hvorvidt de dunede fugles fjerdragt aftvinges før, under eller efter de har ladet livet. Her findes der ingen garantier, men mange varmluftige ord.

Jeg bliver så træt, så det er godt at have en økologisk dyne med merinould fra bjergvandrende får at falde tilbage på.

Kontakt os
close slider