HVAD ER KAPOK

Kapok er det naturlige valg til den perfekte nattesøvn 

Produktserien Organic Kapok blev udviklet, fordi vores yngste søn, Phillip, havde det alt for varmt ved brug af traditionelle soveprodukter, som dun-, fjer-, og skumprodukter. I vores søgen efter alternative materialer faldt vi over naturfiberen kapok, som er fantastisk til at regulere varme og fugt. Det er igennem udviklingen af disse kapokprodukter, at vi fandt løsningen for vores søn. Men også ønsket om at skabe de bedste og mest naturlige soveprodukter for andre, så også de kunne opnå en perfekt nattesøvn. Find vores sortiment her!

FIBER

Økologisk og ubehandlet kapok

METERVARE

100% økologisk certificeret bomuld

EGENSKABER

Varmeregulerende, åndbar og allergivenlig

VARMEKLASSE

Sval og lun

Kapokbælge på kapoktræ
Martin ved kapoktræ
Kapokfiber

HVAD ER KAPOK?

Kapok er silkebløde naturfibre, som stammer fra frøkapslen på kapoktræet Ceiba pentranda. Træerne vokser vildt i de tropiske regnskove i det sydlige og centrale Amerika, Indien og i den vestlige del af Afrika. Mange steder anses træet for værende helligt på grund af dets majestætiske højde på op mod 70 meter. Faktisk er der et sagn, som fortæller, at Mayaerne mente, at det hellige træ voksede op i himlen til guderne. Guderne havde derfor puttet torne på forneden af træet for at forhindre folket i at kravle op til dem i himlen.

Kapokfiberen indeholder 80% luft og er 8 gange lettere end bomuld, hvilket gør kapokfiberen til den letteste i verden. Det er det høje luftindhold, som gør fiberen utrolig åndbar og varmeregulerende. Om fiberen ligger der et tyndt lag voks, som gør at kapok ikke optager vand med i stedet transportere fugten væk. Du vil derfor opleve, at din pude og dyne aldrig føles fugtig eller klam.Men kapok soveprodukter er du derfor garanteret en perfekt nattesøvn, som både er tør og dejlig tempereret!

Endnu en fordel ved at vælge en kapok fiberdyne og pude er, at fiberen er utrolig allergivenlig! Kapokfiberen indeholder et naturligt bitterstof som bakterier og husstøvmider ikke kan leve i. Det er også på grund af bitterstoffet at kapoktræet ikke bliver angrebet af skadedyr. Derfor er der hverken brugt pesticider eller insektmidler under produktionen af kapok. 

Måske undrer du dig over, hvorfor kapokfiberen ikke er mere udbredt og kendt? Grunden til det er, at kapokfiberen er lettere besværlig at indsamle og forarbejde, på grund af træernes højde og kapokfiberens fine struktur. Kapok er utrolig skrøbelig at arbejde med, og fiberen knækker nemt. Det er også derfor at vores kapokprodukter bliver både syet og stoppet i hånden. Selvom kapokfiberen ikke er særlig udbredt, har dens eksistens og fantastiske egenskaber været kendt længe! Eksempelvis tilbage i 50’erne hvor man brugte kapok til at fore snestøvler med, til når man skulle bestige Mount Everest.

Kapok topmadras
Mand syer en kapokmadras

KAPOKS REJSEN FRA DE TROPISKE REGNSKOVE TIL DIT SOVEVÆRELSE

Hvert år gennem tørsæsonen smider kapoktræet sine blade og begynder i stedet langsomt at blomstre og sætte frugter. På dette tidspunkt sætter hvert kapoktræ omkring 400 frøkapsler, hvilket giver omtrent 2 kg kapokfibre. Lokalbefolkningen kravler op i træerne og plukker disse kapokbælge, som herefter bliver tømt for de mange fine fibre. Kapokfibrene lægges derefter ud i solen for at tørre. Når kapokfiberen er tør, indsamles fiberen og lægges i en vindtunnel, hvor de fineste fibre vil blive adskilt fra de lidt større fibre. De allerfineste fibre vil derefter blive indsamlet og brugt til fyld i dyner, puder og rullemadrasser, hvor de lidt større fibre, vil blive indsamlet og brugt til fyld i madrasser.

Når du vælger at investere i et kapokprodukt, investerer du også i et 100% naturligt produkt, og du vil være med til at sikre bevarelsen af de tropiske regnskove. Lokalbefolkningen omkring de mange regnskove, høster nemlig kapoktræernes frugter år for år. Kapoktræerne er lokalbefolkningens levebrød, da indtægten de får ved at sælge kapok er en stor del af den indkomst, de skal leve af. Investerer du i et kapokprodukt, investerer du derfor også i bevarelsen af træerne og hjælper samtidig med at sikre en indtægt til den fattige befolkning. Når du køber et kapokprodukt, får du derfor ikke kun nydelsen af et naturligt økologisk produkt med et væld af fordele. Du er også med til at bevare en lokal produktion, der bidrager til bevarelsen af regnskoven i landende, hvor kapokken stammer fra.

KAPOK

Organic Kapok

Kapok – det naturlige valg til den perfekte nattesøvn 

Produktserien Organic Kapok blev udviklet, fordi vores yngste søn fik det alt for varmt om natten, når han sov med de traditionelle soveprodukter, såsom dun, fjer og skum. I vores søgen efter alternative materialer faldt vi over naturfiberen kapok. Kapok er fantastisk til at regulere varme og fugt, så nu var det slut med varme og svedige nætter for sønnike. Herudover fremsprang ønsket om at skabe de bedste og mest naturlige soveprodukter for andre, så de også kunne opnå den optimale nattesøvn.

FIBER

100% økologisk og ubehandlet kapok

METERVARE

Økologisk certificeret bomuld

EGENSKABER

Åndbar, varmeregulerende og fugttransporterende

VARMEKLASSE

Sval

Hvad er kapok?

Kapok er en silkeblød naturfiber. Den stammer fra frøkapslen på kapoktræet Ceiba pentranda. Træerne vokser vildt i de tropiske regnskove i det sydlige og centrale Amerika, Indien og i den vestlige del af Afrika. Flere steder anses træet for at være helligt grundet dets majestætiske højde på op mod 70 meter. Faktisk fortæller et Mayansk sagn, at det hellige træ gror helt op til guderne i himlen. Men for at undgå mennesker hos dem, sørgede guderne for at beklæde den nederste del af kapoktræets stamme med torne.

Hvad gør kapok så fantastisk?

Kapok er en organisk cellulosebaseret fiber med et tyndt lagt voks omkring, der gør fiberen vandafvisende. 80% af kapokfiberens struktur udgøres af små hulrum, hvilke er med til at gøre fiberen utroligt åndbar og varmeregulerende at sove med. Hvis du har problemer med at svede eller få det for varmt om natten, så er kapok det bedste valg til dig. Kapokfiberens vandafvisende voks gør, at den i stedet transporterer fugten væk fra kroppen, og du vil derfor opleve at din madras, dyne og pude forbliver tør gennem hele natten!

Kapok er en utrolig fin og skrøbelig fiber, som føles helt fantastisk blød. Men desværre knækker fiberen let og er derfor ikke velegnet til metervarer.

Kapok

5 facts om kapok

Antibakteriel & allergivenlig

Kapok er helt naturligt allergivenlig og antibakteriel. Kapok indeholder et bitterstof, der giver fiberen tre fantastiske egenskaber. For det første gør bitterstoffet, at skimmel, mider, pesticider og andre bakterier ikke kan leve i fiberen. For det andet gør bitterstoffet, at kapoktræer ikke angribes af skadedyr. For det tredje gør bitterstoffet det unødvendigt at anvende sprøjtemidler til produktionen af kapok. Kapok er derfor det rigtige valg, hvis du ønsker et allergivenligt og antibakterielt sovemiljø.

Fugttransporterende

Rundt om fiberen ligger der et tyndt lag voks, som gør kapokfiberen hydrofobisk. Dvs. at kapok ikke kan optage fugt. I stedet for transporterer fiberen din fugt og varme væk fra kroppen gennem fiberens hulrum. Du vil derfor opleve, at din pude og dyne aldrig føles fugtig eller klam.

Økologisk

Vores kapokprodukter kan desværre ikke certificeres som økologiske, fordi produktionen ikke foregår i en plantage. Vi høster nemlig kapokfiberen på kapoktræerne, som vokser vildt i de tropiske regnskove. Kapok er dog økologisk, fordi fiberen helt naturligt er antibakteriel, så der ikke anvendes kemikalier, pesticider eller andre sprøjtemidler under hverken dyrkningen, høstningen eller produktionen af kapok.

Åndbar & varmeregulerende

Kapokfiberen indeholder 80% luft og er 8 gange lettere end bomuld. Kapokfiberen er derfor den letteste fiber i verden. Det er kapokfiberens høje luftindhold, som gør den utroligt åndbar og varmeregulerende.

AnSVARLIG produktion

Høstningen og bearbejdningen af kapok er en lettere besværlig proces pga. fiberens luftige struktur og træernes højde på op til 70 meter. Derfor foregår meget af arbejdet manuelt af den lokale befolkning. Under tørsæsonen kravler de op i træerne for at samle kapokbælge, som herefter bliver tørret naturligt af solens varme stråler. Når kapokfiberen er tør, lægges fiberen i en vindtunnel, hvor de fineste fibre bliver adskilt fra de lidt større fibre. De allerfineste kapokfibre vil derefter blive indsamlet og brugt som fyld i dyner, puder og rullemadrasser. Til gengæld vil de lidt længere kapokfibre blive fyldt i madrasser. Vores kapokprodukter bliver syet og stoppet i hånden af dygtige syersker i Indien, da kapok er en meget skrøbelig fiber. Når du køber et kapokprodukt, får du ikke kun et fantastisk soveprodukt, men også glæden af at sikre bevarelsen af de tropiske regnskove, hvor kapoktræerne gror. Du er også med til at bidrage til økonomisk vækst og arbejde for den fattige lokale befolkning, som er stærkt afhængig af den indkomst de får for høstning og produktionen af kapok.

Da en kapok madras er håndstoppet med løs naturfiber, er det vigtigt at madrassen bliver vedligeholdt en gang imellem efter behov (som man også gør med en futon madras), hvor man sætter madrassen på højkant og masserer/trykker fiberen fra kanten og ind mod midten, hvor madrassen er mest belastet under brug. Hvis dette ikke gøres, kan madrassen danne en hulning i madrassen, hvor kapok fiberen er trykket mest til.

Derfor skal din baby sove med kapok!

Kapokfiber

Alle har stor glæde af at sove med kapok – men specielt nyfødte, mindre og varme børn får stor glæde af kapokfiberens fantastiske egenskaber.

Evnen til at holde en konstant kropstemperatur reguleres af et center i hjernen, som først udvikles efter, at baby er kommet til verden. Det betyder, at dit nyfødte barn ikke selv kan kontrollere sin kropstemperatur, som i høj grad også vil blive påvirket af barnets omgivelser. Derfor er det vigtigt for baby at sove i kropsneutrale omgivelser, der også hjælper baby med at bevare en kropstemperatur på 37 grader. Og det gør kapok på fantastisk vis med sine åndbare, varmeregulerende og fugttransporterende egenskaber. 

Nyfødte babyer sover 16-17 timer i døgnet og en god søvn er vigtig for barnets udvikling og helbred. Giv dit barn et godt sovemiljø og en god start på livet med kapok!

Den ultimative guide

Dyneguide

Vi har alle forskellige præferencer for, hvordan vi sover bedst. Derfor er det meget individuelt, hvordan man skaber det bedste sovemiljø. Man kan enten skabe et komplet kapok-sovemiljø eller kombinere kapokprodukterne med andre. Det kan eksempelvis være med produkter fra vores Merino WoolAmazing Maize eller Peaceful Silk produktserie. Find ud af hvad du skal vælge ved hjælp af vores dyneguide!

En god begyndelse

Hvis du ønsker at tilføje kapok til dit sovemiljø uden at gå fuldstændig all-in, anbefaler vi, at du starter med en kapok rullemadras og/eller en kapokdyne. En kapok rullemadras er et fantastisk tillæg til enhver madras. Mange overser hvor stor en forskel et åndbart, varmeregulerende og fugttransporterende underlag kan have for ens søvn. Supplér med en dyne for at få en dejlig kropsneutral nattesøvn.

Vaskevejledning

Fordi kapokfiberen er utroligt fin og skrøbelig, er det meget vigtigt, at du følger vores vaskevejledning. Så undgår du nemlig, at ødelægge kapokfiberen. Find vores vaskevejledning her.

Vedligeholdelse af din kapokmadras

Som med alle madrasser er det en god idé at lufte madrassen ved at stille den på højkant en gang imellem. Har du en seng med pladebund, skal du være særligt opmærksom på, at få luftet madrassen jævnligt. Disse sengebunde gør det nemlig sværere at transportere fugten væk fra madrassen. Kapok transporterer fugt og varme væk fra dig, men hvis fugten ikke kan komme væk fra madrassens bund, fanges fugten mellem madrassen og pladebunden. Derved kan der i værste tilfælde dannes svampesporer under madrassen. Dette vil desværre kunne ske ligegyldigt hvilken madras, der bruges. Luft derfor gerne madrassen en gang om ugen eller efter behov.